Möödunud pühapäeval, 22. septembril meie ajavööndis kell 23.45 läks Päike Kaalude märki ja algas sügis. Pööripäeva horoskoobi järgi on alati ka ilma ennustatud, kasutades geograafilisteks koordinaatideks selle koha koordinaate, mille ilma vastu huvi tuntakse. Edasise suhtes on astroloogid aga eri meelt.

Osa astrolooge kasutab ilmaprognoosi tegemiseks troopilist sodiaaki, mis tegeleb sümboolsete sodiaagimärkidega. Teine osa astrolooge on veendunud, et kõige täpsema prognoosi saab teha ainult sideerilist sodiaaki kasutades ehk arvestades planeetide asukohti reaalsete tähtkujude suhtes. Mõlemal juhul kasutatakse ikka sedasama sügise alguse hetke, aga sideerilise sodiaagi pooldajad teisendavad sodiaagi pärast algandmete sisestamist sideeriliseks.

Kuna selgeid ja arusaadavaid kaarte siia blogisse monteerida ei õnnestunud, tuleb taas piirduda kirjeldusega. Kaarte (nii troopilist kui sideerilist) saab teha www.astro.com aadressil.

22. septembril kell 23.45 alanud sügise kaart Tallinna koordinaatide järgi ja troopilist sodiaaki kasutades näeb välja üpris vesine ja sademeterohke: Kalade MC ja Neptuun sellega konjunktsioonis, Vähi asc ja Jupiter sellega konjunktsioonis, lisaks Skorpioni Veenus ja Saturn. Kuna teljed on kardinaal- ja muutlikes märkides, siis püsivalt ühesugusest ilmast pole juttugi. Kalade Neptuun MC-l võivad märkida udu, Vähi asc jälle tugevat vihma. Kalad võivad tähistada ka jahedat ilma koos soojemate perioodidega. Paljud astroloogid peavad ilmaennustamisel kõige olulisemaks 4. maja ja selles asuvaid planeete, nii et 4. maja Kaalude Päike pööripäeva kaardis annab lootust ka selgele ja kuivale ilmale.

Sideerilist sodiaaki kasutades on pilt hoopis teine: Veevalaja MC koos Neptuuniga sellel, Kaksikute asc, Lõvi IC, Veenus ja Saturn Kaaludes. Õhumärkide ülekaal on märgatav, see peaks näitama valdavalt tuulist ilma. Ka tulemärgid on rõhutatud (Jäära Kuu, Amburi Pluuto, Lõvi IC ja ka Päike on 4. majas) ja see ennustab pigem sooja ilma. Veemärgid jäävad tahaplaanile ja seega võib vihmavarjud koju jätta.

Täpsema ilmamuutuste dünaamika jälgimiseks on veel terve hulk reegleid, näiteks vaadatakse Kuu liikumist pööripäeva kaardi suhtes, lisaks kasutatakse siin ka näiteks vastava aastaaja Kuu loomise kaarte. Kuid üldmulje algava aastaaja ilmast saab kätte pööripäeva kaardi uurimisest. Internetist leidsin ka sellise ingliskeelse spikri ilma ennustamiseks: www.kimfarnell.co.uk/weather2.htm

Näis siis, kas meie sügisilm kujuneb sedakorda troopiliseks või sideeriliseks.