Aspektid on planeetidevahelised nurkkaugused Maalt vaadatuna (90º, 120º, 150º jne). Oluliseks peetakse ka mõningaid aspekte planeetidelt majatippudele, eriti nurgamajade puhul. Astroloogilises kaardis on aspektid tähistatud erinevat värvi joontega planeetide vahel, mõnikord on joone peal ka aspekti sümbol. Aspekt ühendab omavahel kahe erineva planeedi energiad, nii et nende vahel tekib kas koostöö või vastuolu. Kumbki pole iseenesest hea või halb, aspekti avaldumine sõltub rohkem inimese arengutasemest kui aspekti olemusest.

Planeedid asuvad sünnikaardis harva erinevate märkide samas kraadis (nt Päike 3º Veevalajas ja Veenus 3º Skorpionis), nii et aspektidki on harva ülitäpsed. Aspekti täpsuse kraadilist kõikumist nimetatakse orbiks. Astroloogid pole erinevatele aspektidele lubatud orbide suhtes alati sama meelt, kuid üks on kindel: mida täpsem on aspekt, seda tugevamalt ta toimib.

Kui orb muutub ajas väiksemaks, st kiirem planeet liigub sünnikaardis aeglasema suunas, on tegu läheneva aspektiga. Orbi suurenemisel, kui kiirem planeet liigub aeglasemast eemale, on tegu kaugeneva aspektiga. Lähenevat aspekti peetakse pisut olulisemaks, kaugenevad aspektid võivad sünnikaardis märkida sündmusi, mis toimusid enne inimese sündi. Toimivaiks loetakse ja arvestatakse siiski mõlemat tüüpi aspekte sünnikaardis. 

Aspektitu planeet on selline planeet, millel pole teiste planeetide ega muude oluliste kaardi punktidega ühtki põhiaspekti (vt allpool). Sellisele planeedile on raskem väljundit leida, kuid tema seoseid teiste planeetidega saab uurida näiteks keskpunktide meetodi abil.

Aspektid jagunevad põhi- ja peenaspektideks. Põhiaspektid jaotatakse omakorda harmoonilisteks ja pingelisteks ning peenaspektid  mõnikord loomingulisteks ja karmalisteks, vahel ka harmoonilisteks ja pingelisteks. Kuna astroloogias pole ükski element teistest eraldatud, seostatakse ka mitmete aspektide iseloomu mõne sodiaagimärgi ja maja iseloomuga.



PÕHIASPEKTID

Konjunktsioon ehk ühendus (0º)
Konjunktsioon on tugevaim aspekt. See võib olla kas harmooniline või pingeline, sõltuvalt konjunktsiooni moodustavatest planeetidest. Harmoonilisteks loetakse Päikese, Kuu, Merkuuri, Veenuse ja Jupiteri omavahelisi ühendusi, pingelisteks selliseid, milles osaleb Marss, Saturn, Uraan, Neptuun või Pluuto. Konjunktsioon paneb inimese tegutsema ja realiseerima oma sisemist potentsiaali, sarnanedes olemuselt Jäära märgi ja 1. majaga. Kui ühenduses on kolm või enam planeeti, siis ei tule esile mitte niivõrd planeetide, kui selle märgi ja maja omadused, kus ühendus asub. Kui ühenduses on üle kolme planeedi ja nendevahelised orbid on alla 6 kraadi, nimetatakse sellist ühendust stelliumiks.

Konjunktsiooni lubatud orb on kuni 8 kraadi, Kuu või Päikese osaluse korral kuni 10.

Eraldi lugu on planeetide konjunktsioonidega majatippudele: nimelt nurgamajast kuni 10 kraadi kaugusel (eelmises majas) asuv planeet juba toimib nurgamajale (nn Gaugelini sektor). Teiste majade puhul võib konjunktsiooniks lugeda majatipust kuni 5 kraadi kaugusel (eelmises majas) oleva planeedi aspekti. Selliseid planeete võib lugeda mõlemasse majja kuuluvaks.

 

Sekstiil (60º)
Harmooniline, toetav, abistav aspekt – eeldusel, et inimene ka ise pingutab. Aspekti põhimõte sarnaneb Kaksikute ja Veevalaja märgi (3. ja 11. maja) põhimõtetega – interaktsioon oma lähiümbruse ja inimgruppidega.

Lubatud orb kuni 5 kraadi, Kuu ja Päikese osalusel kuni 6.

 

 

Kvadratuur ehk nurkseis (90º)     
Väga sageli nimetatakse aspekti kvadraadiks.Tugevaim pingeaspekt. Näitab inimese rahulolematust valitseva olukorraga ning sisekonflikte, mida ta püüab lahendada välismaailmas – ja võib sel moel väga palju saavutada. Konstruktiivse rakenduseta kvadratuur võib väljenduda tormakuse ja konfliktsusena, vahel näitab ka traumade ohtu. Aspekt toimib üsna äkiliselt. Kvadratuur vastab olemuselt kardinaalsetele Kaljukitse ja Vähi märgile ning 4. ja 10. majale, kajastades oma ego väljendamist maailmas ja isiklikus elus.

Orb kuni 6 kraadi, Kuu ja Päikese osalusel kuni 8.

 

Trigoon (120º)
Harmooniline aspekt, mis pakub probleemide korral lahendusi, leevendab, tasakaalustab. Trigoonis olevate planeetide vahel voolab energia vabalt. Suurim oht selliste nn „heade“ aspektide ülekaalu puhul kaardis on muutuda passiivseks, sest nad annavad rahulolutunde ilma ambitsioonide ja pürgimusteta. See viib energia kuhjumiseni, mis füüsilisel tasandil võib väljenduda haigustena. Võimaldab ka väga kiiret allakäiku (takistust ei tule vastu). Trigoon vastab olemuselt Lõvi ja Amburi märgile, 5. ja 9. majale.

Orb kuni 6, Kuu või Päikese osaluse korral kuni 8 kraadi.

 

Opositsioon ehk vastasseis (180º)
Pingeline, partnerlusaspekt. Toimib peeglina: mida rohkem on opositsioone inimese sünnikaardis, seda rohkem on tal vaja teist inimest, et iseennast tundma õppida. Nõuab sisemise lõhestatuse kaotamist, vastandite ühendamist iseendas. Toimib alati teise inimese kaudu. Aspekt vastab Kaalude märgile ja 7. majale.

Orb kuni 8 kraadi, Kuu või Päikese osalusel kuni 10.

 

PEENASPEKTID

Mida kõrgem on inimese vaimne arengutase, seda peenemad aspektid tema sünnikaardis „töötavad“. Mõned astroloogid on seisukohal, et sünnikaardis on põhimõtteliselt kõik planeedid omavahel aspektis, küsimus on vaid aspektinurga suuruses ja täpsuses – ning selles, kui paljusid neist suudab inimene tajuda ja kasutada. Nii nagu peenaspektide jaotamine (loomingulised/karmalised, harmoonilised/pingelised), on ka nende tõlgendused tihti üsna erinevad.

 

Poolsekstiil (30º)
Enamasti peetakse harmooniliseks aspektiks. Poolsekstiilis olevad planeedid on reeglina naabermärkides ja toetavad teineteist. Mõned astroloogid aga räägivad ka naabritevahelisest hõõrumisest ja sellest, et aspektis olevad planeedid näitavad, milles inimene on väga subjektiivne. Aspekt seostub Sõnni ja Kalade märgiga, 2. ja 12. majaga.

Orb kuni 1 kraad, Kuu ja Päikese puhul kuni 1,5.

 

Noviil (40º)

binoviil (80º) /W

tetranoviil (160º)

Karmalised. Peetakse peenekoelisuse ja ebaisekuse aspektideks, näitavad mõistvust ja inimarmastust.

Orb kuni 1 kraad, Kuu ja Päikese osalusel kuni 1,5.

 


Poolkvadraat (45º)
                                                                                                       
Poolteistkvadraat (135º)
                                                                                               
Pingeaspektid, peetakse ka karmalisteks, kasutatakse sageli koos põhiaspektidega. Näitavad positiivse poole pealt järjekindlust ja järeleandmatust, negatiivse külje pealt aga ülimat jäikust ja paindumatust, alateadlikku ja pidevat pinget. Aspektidel on tugev mõju tervisele. Poolteistkvadraatide "omanik" võib olla üsna sallimatu, üritab järjekindlalt teisi muuta, kuid ise kriitikat ei kannata. Poolteistkvadraadid kaardis väljendavad olukordi, kust ei ole enam tagasiteed.

Orb kuni 1 kraad, Kuu ja Päikese puhul 1,5-2.

 

Septiil (51º 43`) Sp
biseptiil (102º 51`)

triseptiil (154º 48`)

Müstilised aspektid, näitavad sageli huvi psühholoogia ja piiriteaduste vastu, ka hingelisi komplekse. Seotud seksuaalpsühholoogiaga, annavad võimaluse seksuaalenergiaid sublimeerida.

Orb 1 kraad, Kuu ja Päikese osalusel kuni 1,5.

 

Poolkvintiil ehk detsiil (36º)

kvintiil (72º) Q

bikvintiil (144º)
Loomingulised, harmoonilised aspektid, näitavad loovust, andekust ja originaalsust. Mõju on ühendav, harmoniseeriv ja tegutsemisele õhutav.

Orb 1 kraad, Kuu ja Päikese osalusel kuni 2.

 

Kuldlõige (137º 30`) Au
Väga eriline, maagiline ja harmooniline aspekt. Kuna poolteistkvadraadi ja kuldlõike orbid on osaliselt kattuvad, näitab see võimalust saada piisava enesearendamisega poolteistkvadraadist harmooniline kuldlõige.

Orb 1 kraad, Kuu ja Päikese osalusel kuni 1,5.

 

Kvinkunks ehk pendelaspekt (150º)
Neutraalne, peetakse ka pingeliseks. Nõuab aspektis olevate planeetide printsiipide tasakaalustamist, näitab olukordade kordumist, ka millegi/kellegi juurde tagasipöördumist. Annab töötegemiseks palju energiat ja näitab perfektsionismikalduvust.

Orb kuni 3 kraadi, Kuu ja Päikese osalusel kuni 4.

LOE LISAKS: www.horoskoop.net/?p=astro&nr=1

LOE LISAKS: http://valor-tahetark.blogspot.com/2010/03/aspektitud-planeedid.html

http://valor-tahetark.blogspot.com/2010/04/aspektitu-kuu.html

http://valor-tahetark.blogspot.com/2010/04/aspektitu-merkuur.html

http://valor-tahetark.blogspot.com/2010_06_01_archive.html

http://valor-tahetark.blogspot.com/2010/07/aspektitu-marss.html