Kuu sõlmedKuu teeb Maa ümber ringi umbes 28 päevaga, läbides seejuures ekliptikat kaks korda: tekkivate fiktiivsete punktide nimed on Kuu tõususõlm ja langussõlm. Astroloogilises kirjanduses räägitakse enamjaolt Kuu põhja- ja lõunasõlmest, vahel ka „draakoni peast“ ja „draakoni sabast“ või mõnede koolkondade puhul Ketu`st ja Rahu`st.

Kuigi Kuu sõlmi pole erinevalt planeetidest reaalselt olemas, on nad astroloogilises kaardis üliolulised. Enamik veebipõhiseid astroloogiaprogramme märgib ära vähemalt Kuu põhjasõlme – lõunasõlm asub täpselt selle vastas.

Karmaastroloogias näitab Kuu lõunasõlm inimese eelmiste elude tegusid ning põhjasõlm viitab ülesannetele käesolevas kehastuses. Samadest punktidest kaardis saab aga välja lugeda ka inimese geneetilise mineviku ehk esivanemate eluga seonduva ning sellest tulenevad õppetunnid tema enda elus. Seose tõttu suguvõsa minevikuga ei ole inimesel sõlmede valdkonnas vabu valikuid ning vältida tuleks teadlikke (näiteks kättemaksuks või kergema vastupanu teed minnes tehtud) vigu. Lõunasõlm viitab inimese kaasasündinud tugevustele ja nõrkustele ning toetab põhjasõlme poole liikumisel.

Põhjasõlm näitab ka inimese suhteid ühiskonnaga ning oskust kasutada ajaloo poolt võimaldatud juhuseid. Lõunasõlm näitab inimese suhtumist minevikku ja traditsioonidesse.

 

 

           
Must Kuu ehk Lilith
                                                                                                                                                                                    
Kuu orbiit Maa ümber tiirlemisel on ellipsikujuline. Ellipsi kaugeim punkt Maast kannab nime Kuu apogee. Astroloogias hüütakse seda fiktiivset punkti Mustaks Kuuks ehk Lilithiks.

Musta Kuud seostatakse lääne astroloogias enamasti musta maagia, kiusatusega pahelistele tegudele ja seksuaalsuse füüsilise poolega. Musta Kuu asukoht kaardis näitab aga ka punkti, kus inimene ühiskonnast eristub, milles on tema individuaalsus. Mõned koolkonnad näevad Mustas Kuus ka karmalist maksimumprogrammi, mille inimene on võimeline käesolevas kehastuses ära õppima, ning seostavad seda tema suurimate annetega.

 

LOE LISAKS: www.horoskoop.net/?p=astro&nr=14

 

 

Valge Kuu ehk Selena

Kuu orbiidi lähim punkt Maast on Kuu perigee ehk Valge Kuu ehk Selena.

Valget Kuud käsitletakse astroloogias pigem positiivses võtmes: see näitab kõrgemat kaitset, ühiskonna toetust ning vastandina Mustale Kuule sulandumist oma keskkonda, mitte sellest eristumist. Selle koha pealt võiks Musta ja Valge Kuu erinevust võrrelda Päikese ja Kuu printsiibi erinevusega. Selenat seostatakse taevase kaitsega ning eelmistes eludes tehtud omakasupüüdmatute tegude tulemustega. Selena asukoht kaardis näitab ka valdkonda, kus inimene teeb eriti teravalt vahet hea ja kurja vahel ning tal on oma valikutes selle võrra suurem vastutus.

Valget Kuud kasutab kaardianalüüsil rohkem Avesta koolkond.

LOE LISAKS: http://valor-tahetark.blogspot.com/2012/09/valge-kuu-ehk-selena.html
Vertex


Vx
Vertex on teoreetiline punkt, kus ekliptika lõikub maailmateljega. Astroloogilises kaardis saab ta asuda ainult kaardi läänepoolel 5.-8. majas, välja arvatud väga suurtel põhjalaiuskraadidel. Vertex – anti-Vertex-telge peetakse ka kaardi kolmandaks teljeks ning Vertexit otsekui tagavara-destsendendiks. Kuna ta asub enamasti kaardi läänepoolel, on ta seotud teiste inimestega. Ta näitab  omadusi, oskusi ja võimeid, mida oleme sunnitud õppima ümbritseva maailma, teiste inimeste survel. Vertex väljendab meie ühtsust universumiga, tema märgi- ja majapositsioon näitavad, mille kaudu tuleks see ühtsus saavutada. Vertexi vastas asuv anti-Vertexi punkt on inimesele enamasti palju loomuomasem.

Eriti tugevalt töötab Vertex siis, kui ta on konjunktsioonis mõne planeediga (orb isegi kuni 8°). Ka Vertexiga konjunktsioonis olev planeet tuleb sellega tugevamini esile. 

Vertexit kasutatakse väga sageli suhteastroloogias, sest Vertexi konjunktsioon teise inimese kaardi teljega või isikliku planeediga näitab saatuslikke suhteid.                                                                                                                                                                                      

 

Chiron

                                                                                                                                                                                                                                       
Ka Heiron, Kheiron, Cheiron. 1977. aastal avastatud kentauride gruppi kuuluv komeet Chiron liigub Saturni ja Uraani vahel, seetõttu peetakse teda astroloogias maise ja taevase maailma sidemeheks, „taeva võtmeks“. Mitmed allikad nimetavad Chironit ka asteroidiks. Maailmas tulid Chironi avastamise ajal moodi erinevad psühhoteraapia vormid ning ka Chironit seostatakse ravimisega, tasakaalu loomisega sisemise ja välise maailma vahel. Selles kaardi punktis, kus asub Chiron, on inimesel midagi kummalist ja eripärast, mingi vastuolu, mida on raske lahendada, ka hingehaav. Mõnes kaardis viitab Chiron ka ravitsejavõimetele ning sageli on Chironi asukoha järgi võimalik kindlaks teha, mis teeb inimese tervisele head.

Mitmed astroloogid peavad Chironit Neitsi märgi tegelikuks valitsejaks, teised jälle seostavad seda Amburi märgiga. Chiron jäetakse sünnikaardi analüüsimisel sageli lihtsalt kõrvale, sest ta annab inimese kohta vaid peentasandi infot.

LOE LISAKS: http://valor-tahetark.blogspot.com/2009/06/taevavoti.html

 

 

Sedna


Innuiitide merejumalanna järgi nime saanud transneptuunlane, kääbusplaneet Sedna avastati alles 2003. aastal. Ta asub Päikesest kolm korda kaugemal kui Neptuun ja tema liikumine on üliaeglane. Seetõttu seostatakse teda väga pikkade eluprotsesside ja põhjapanevate sündmuste algustega. Üksikisiku horoskoobis mängib ta rolli siis, kui inimese tegevusel on globaalsed mõõtmed. Teadmised ja tähelepanekud Sedna rolli kohta astroloogias on veel üsna kesised, kuid paljuski saab Sedna omadusi tuletada samanimelise merejumalanna elust ja tegemistest – nagu teistegi planeetide puhul. Näiteks on astroloogid arvamusel, et Sedna sümboliseerib Maa puhtust ja ökoloogilist tasakaalu, maakera ressursside vastutustundlikku kasutamist. See planeet on olulisel kohal paljude keskkonnaaktivistide sünnikaartides.

LOE LISAKS: http://valor-tahetark.blogspot.com/2009/06/sedna.html

 

Eris
2005. aastal (kaks aastat varem tehtud piltide pealt) avastatud ja sõjajumal Arese õe järgi nimetatud Neptuuni-tagune kääbusplaneet Eris on samuti aeglase liikumisega, tehes sodiaagile ringi peale umbes 560 aastaga. Astroloogiliselt seostatakse Erist ebameeldivate tõehetkedega, tüliõunaga. Tema asend ja aspektid sünnikaardis viitavad asjaoludele, millega inimese ego ei taha hästi leppida. Mitmed astroloogid peavad teda Neitsi kõrgemaks valitsejaks, kuna on seotud kahe ajupoolkera ühendamisega tervikuks.