Asteroidid on väikesed taevakehad, mis tiirlevad peamiselt Marsi ja Jupiteri orbiitide vahel, moodustades asteroidivöö. Sümboolselt loovad nad silla isiklike ja ühiskondlike planeetide vahel. Asteroidivööst väljaspool Jupiteri orbiidil tiirlevad troojalased ehk Trooja sõja tegelaste järgi nimetatud asteroidid. Saturni ja Uraani vahel tiirlevad kentaurid, mis tehniliselt võttes ei ole asteroidid, kuid mida astroloogias sageli kasutatakse (tuntuim neist on Chiron). Osa asteroide tiirleb ka näiteks Veenuse ja Maa vahel. Ka väljaspool Neptuuni orbiiti tiirleb nii asteroide kui väikeplaneete, neid hüütakse transneptuunlasteks (tuntumad on nt Eris ja Sedna, ja muidugi Pluuto). Enamik neist asuvad Kuiperi vöös.

Asteroide on tänaseks avastatud sadu tuhandeid, kuid ainult ca 17 000-l neist on nimi. Ca 70 000 kannavad lihtsalt numbrit ja ülejäänud on tähistatud tähtsümboli ja avastamise aasta arvuga. Kui esimesed asteroidid said nime mütoloogiliste tegelaste järgi, siis peatselt tuli nimedest puudu. Nii hakati asteroidele panema neid avastanud astronoomide, kuulsate inimeste (ja loomade), riikide, linnade jne nimesid. Nimed on pandud pealtnäha juhuslikult, kuid ometi toimib nende sümboolika astroloogias sama hästi nagu planeetidel. Nii oli parvlaev Estonia uppumise kaardis olulisel kohal asteroid Estonia, inimese enda nimega või selle sarnase nimega asteroid on tema sünnikaardis tähtsal positsioonil (nt ühenduses Päikese, Kuu või Merkuuriga), lennuõnnetuste kaartides on sageli mängus ka asteroid Ikaros jne.

Asteroidide infoväli on planeetidega võrreldes üsna kitsas ja konkreetne. Nii on ka asteroididega moodustuvate aspektide orbid hoopis väiksemad. Mõned astroloogid lubavad asteroididele vaid 1° orbi. Teised jälle on seisukohal, et ühendus asteroidiga toimib kuni 4° ulatuses (Päikese või Kuu osalusel kuni 5°) ja ülejäänud aspektid kuni 3°-se orbiga (Päikese või Kuu osalusel kuni 4°). Orbi suurus sõltub konkreetse astroloogi praktilisest kogemusest ja tunnetusest.

 

Kõige populaarsemad ja kõige rohkem kasutatud asteroidid on neli esimest: Ceres, Pallas, Juno ja Vesta. Need asteroidivöös tiirlevad asteroidid kannavad eranditult kreeka-rooma jumalannade nimesid. Nii täiendavad nad inimese sünnikaardi feminiinset poolt, mida muidu väljendaksid vaid Kuu ja Veenus. Osa astrolooge peab neid asteroide sünnikaardis pea sama tähtsaks ja informatiivseks nagu planeete, igal juhul annavad nad inimese hinge ja vajaduste kohta palju infot juurde.

 

Ceres
Esimene asteroid, avastati 1. jaanuaril 1801. Ta on asteroididest suurim ning hiljem nimetati ta ümber kääbusplaneediks. Astroloogias nimetatakse teda endiselt asteroidiks. Ceres teeb sodiaagile ringi peale 4,5 aastaga.

Rooma põllundusjumalanna nime kandev asteroid on nagu Emake Maa: ta näitab sünnikaardis inimese võimet toita ennast ja teisi, ka toitmise ja toitumise probleeme, samuti seda, kus ja kuidas tunneb inimene end kõige paremini toidetuna, muidugi ka ülekantud mõttes. Toitmise teema kaudu on Ceres seotud töötegemise, töövõime, -tingimuste ja produktiivsusega, aga ka tema kasvatuspõhimõtetega. Ceres on seotud ka viljakuse, emaka ja maoga, samuti näitab ema ja tütre vahelisi suhteid. Negatiivse poole pealt mängib Ceres olulist rolli õnnetuste kaartides ning ka sünnikaardis näitab ta kaotusi või pigem ohverdusi parema tuleviku nimel.

 

Pallas (Pallas Athena)
1802. aastal avastatud ja Kreeka tarkusejumalanna järgi nime saanud Pallas Athena teeb sodiaagis ringi 4,5 aastaga.

 Astroloogiliselt sümboliseerib ta mõtte loovat algust, teda võib pidada Marsi naisväljenduseks. Pallas kehastab sisemist tarkust ning näitab kaardis, millistes valdkondades ilmneb inimese loomingulisus. Pallas on mustrite looja ja ideede ühendaja ning valitseb ka suurlinnu. Ta näeb asjade mõlemat külge nagu Kaalude märk ning on seotud õigluse, kohtuprotsesside ning ka konfliktidega. Inimese füüsilise poole pealt on ta seotud neerude ja immuunsüsteemiga, samuti selle nõrkusest tulenevate haigustega. Pallase asend sünnikaardis annab infot ka isa ja tütre suhete kohta. Negatiivse poole pealt peegeldab Pallas loomingulisusega seotud probleeme, hirmu oma isiksuse ilmutamise, võidu ja edu ees.

 

 

Juno
 Peajumal Jupiteri naise järgi nime saanud Juno avastati 1804. aastal. Juno teeb sodiaagile ringi peale 4,5 aastaga.

Juno valitseb inimsuhteid, tõelist armastust, ja sarnaneb selle koha pealt Veenusega, kuid kannab endas ka kohustust. Juno asukoht sünnikaardis annab infot pikaajaliste suhete, hingesuguluse, ka abielu kohta, ta näitab, millist partnerit me vajame, millised tingimused on tarvilikud, et abielu oleks õnnelik. Kahe inimese suhte analüüsil tasuks Junot alati jälgida. Juno on seotud ka rahaga ning abielu majandusliku küljega, laiemalt võttes jagatud kogemustest tekkinud turvatundega. Junot seostatakse ka moe, ilu, ilma, lillede, naiste õiguste ja naissuguelunditega. Negatiivse poole pealt on Juno seotud armukadeduse, alaväärsuskompleksi, truudusetuse, kibestumisega.

 

Vesta
Vesta avastati 1807. aastal, ta on suuruselt teine, kuid kõige heledam asteroid. Heade ilmastikutingimuste korral võib teda taevas palja silmaga näha. Vesta läbib sodiaagi 3,5 aastaga.

Jupiteri õe Vesta järgi nime saanud asteroid valitseb kodukollet, kodu ja perekonda. Ta on ka rituaalide ja seksuaalsuse sümbol. Olemuselt sarnaneb ta paljus Pluutoga, näidates sünnikaardis meie suurima, jõulisima pühendumise punkti. Ta näitab, kuidas me süveneme ja ka uueneme, samuti seda, kuidas areneb meie seksuaalsus. Negatiivse poole pealt on ta seotud ka pereprobleemide, turvatunde puudumise, hirmuga läheduse ees ja seksuaalprobleemidega, eitamise ja salgamisega, samuti süvenemisvõime puudusega.

 

 

LOE LISAKS: http://valor-tahetark.blogspot.com/2007/05/asteroidide-roll-astroloogias-12.html

 

Asteroide oma sünnikaardis saab uurida www.astro.com lehel.