Araabia punktid on väga vana astroloogiline tehnika, mida kasutati juba enne meie ajaarvamist ja mis võib olla pärit Babülooniast, Vana-Egiptusest, Pärsiast vm samast piirkonnast. Araabiaga on punktidel seost vaid niipalju, et 11. sajandil kogus Araabia astroloog Al Biruni kokku kõik märksõnad, mis olid temaaegses ja mineviku ühiskonnas olulised, ning kirjutas need astroloogiliste valemitena oma raamatusse „Astroloogia elemendid“.

Araabia punktid on fiktiivsed punktid, mida tegelikult taevas ei ole. Need arvutatakse välja kahe planeedi vm taevakeha või majatipu ja ühe nurgamaja tipu (enamasti asc) kraadiliste positsioonide järgi alates Jäära 1. kraadist (Jäära algus on sodiaagi 1. kraad ja Kalade lõpp on sodiaagi 360. kraad). Kuna punktide arvutamisel tuleb alati mängu majatipp, on täpse tulemuse saamiseks vaja teada täpset sünnikellaaega. Tänapäeval leidub internetis hulk araabia punktide kalkulaatoreid ning planeedipositsioonide tülikas teisendamine jääb ära.

Planeetidelt ja nurgamajade tippudelt araabia punktidele tulevad aspektid on paljude astroloogide väitel sama tuntavad ja toimivad nagu aspektid planeetidele. Eriti kehtib see konjunktsiooni kohta.


Õnnepunkt ja vaimupunkt

Õnnepunkt on kõige rohkem kasutatav araabia punkt, mis sageli on olemas ka horoskoobiprogrammides sellise sümbolina:

Õnnepunkti tänapäevane valem on: asc + Kuu – Päike. Algupäraseks ja õigemaks peetakse aga erinevaid valemeid öise (Päike allpool horisonditelge) ja päevase (Päike ülalpool horisonditelge) sünni puhul. Öösel sündinud leiavad oma õnnepunkti valemiga: asc + Päike – Kuu, päeval sündinud valemiga: asc + Kuu – Päike. Õnnepunkti tõlgendatakse füüsilise keha, materiaalse heaolu ja edu punktina, seda on peetud ka otsekui teiseks astsendendiks.

Algselt kasutati õnnepunkti koos vaimupunktiga. Viimase valem on õnnepunktile täpselt vastupidine: asc + Päike – Kuu päevase sünni puhul ja asc + Kuu – Päike öise sünni puhul. Vaimupunkti tõlgendatakse inimese sügavama intellekti näitajana, energiaimpulsina maises maailmas tegutsemisel. Vaimu- ja õnnepunkti on võrreldud isa ja ema rolliga inimese elus: vaimupunkt on nagu isa – puhas intellekt, algse idee kandja, aktiivne tegutseja, õnnepunkt nagu ema – füüsilise heaolu eest hoolitseja, varustab, materialiseerib. Õnnepunkt aitab vaimupunkti ideed maisel tasandil realiseerida. Vaimupunkti on nimetatud ka Päikese punktiks, õnnepunkt on sisuliselt Kuu punkt.

Õnnepunkt ja vaimupunkt on asc-st kraadiliselt ühekaugusel, õnnepunkt alati öö ja vaimupunkt päeva poolel. Esimene liigub sodiaagis direktiivselt ja teine retrograadselt. Retrograadsuse tõttu on vaimupunkti seostatud ka eelmiste eludega: ta näitab inimese taaskehastumise põhjust.

Vana aja astroloogid vaatlesid kõigepealt kaardis vaimupunkti, siis õnnepunkti, ning sellest loeti välja inimese põhiolemus.

 
Õnne- ja vaimupunkt kuuluvad nn Hermese punktide hulka, mida on kokku seitse, lisaks mainituile veel

hädavajalikkuse, paratamatuse (Merkuuri) punkt: asc + õnnepunkt – vaimupunkt,
 
Erose (Veenuse) punkt: asc + vaimupunkt – õnnepunkt,
 
julguse (Marsi) punkt: asc + Marss – õnnepunkt,

võidu (Jupiteri) punkt: asc + Jupiter – vaimupunkt,

õiglase karistuse/Nemesise (Saturni) punkt: asc + Saturn – õnnepunkt.

Sellise punktide komplekti pani 4. sajandil kirja Paulus Alexandrinus. Müütilise tegelase Hermes Trismegistose järgi nime saanud punktid olid tol ajal olulisimad.

Sajandite jooksul on algsetele lisaks loodud väga erinevate araabia punktide valemeid, neid on mitusada. Mõni valem võib kokku käia mitme eri teemaga, mõne teema jaoks on mitu eri valemit (nt abielu, mehe abielu, naise abielu). Kõigi teemade jaoks ei ole ka eraldi öise ja päevase sünni valemeid, aga paljude jaoks on. Enamikust punktidest on kasu eeskätt prognoosimisel ja kahe inimese kaardi võrdlemisel (sünastrias), sünnikaardi tõlgendamisele aitavad kõige rohkem kaasa õnne- ja vaimupunkt.

Mõnede araabia punktide valemid:

Armastus: asc + Jupiter – Veenus

Abielu: asc + dsc – Veenus

Karma: asc + Saturn – Päike
 
Lahutus: asc + Veenus – dsc
 
Ema: asc + Kuu – Saturn
 
Isa: asc + Päike – Saturn (päevane); asc + Saturn – Päike (öine)

Lapsed: asc + Saturn – Jupiter (päevane); asc + Jupiter – Saturn (öine)

Tütred: asc + Veenus – Kuu

Pojad: IC + Kuu – Päike

Äripartnerlus: asc + dsc – MC 



Araabia punktide kalkulaator (ingliskeelne): http://libracentre.com/arabic_parts_chart.php